Sari la conținut

„Mumează” și tu!

Aceasta este o întâmplare adevărată cu personaje cât se poate de reale și de vii , de pe vremea când eram eu foarte mică, iar fratele meu și mai mic, cu aproape doi ani (bine, în timp s-a dovedit că el ar fi mai mare decât mine, mai ales la înălțime, inteligență, înțelepciune, seriozitate, bunătate și multe alte plusuri).😊

Așadar, dacă tot am început povestirea, cred că ar fi bine să o continui, că poate v-am făcut curioși și să nu vă țin în suspans prea mult bătând câmpii cu detalii interesante despre fratele meu, care chiar este o persoană (ca să nu zic un personaj) pe care Dumnezeu a hărăzit-o cu mai multe daruri decât pe alții, iar el nu s-a bazat numai pe ce a primit, a muncit și muncește în continuare, s-a dezvoltat și trece de la un nivel la altul superior în continuare și nu o să-i convină când o să citească ce scriu fiindcă îi place să fie discret și modest, dar o să mă ierte, ca de fiecare dată când eu am mai fost nesăbuită. ☺️

Bun… Eu aveam aproape cinci ani și el aproape trei. Ne jucam pe afară, cum am făcut toată copilăria, fie vară, fie iarnă, fie orice anotimp și eram băgați în casă cu arcanul.

Ca de cele mai multe ori, mai ales înainte să mergem la școală, eram acasă mai mult cu bunica din partea mamei (despre care trebuie să scriu la un moment dat fiindcă a fost o persoană specială și minunată), iar de data asta era acasă și sora mai mică a mamei. Cum ne jucam noi prin curte, Tudor găsește un chiștoc de țigară, îl ia de pe jos și începe să se prefacă că fumează. Eu când am văzut o asemenea grozăvie am luat-o la fugă spre grădină, mai exact spre vie unde bunica prășea, strigând în gura mare: „ti spun lu’ mamaia, ti spun, ti spun…” Din fața casei unde ne jucam până la vie era cale lungă pentru noi cu piciorușele noastre, iar cărărea până la vie era printre păpușoi și era acoperită cu un covor gros de troscot des (ca un păr creț încâlcit) și volbură înflorită cu floricele albe un pic nuanțate cu roz pal/mov pal (care mi-au plăcut întotdeauna ❤️). Când a văzut Tudor că treaba-i serioasă și eu chiar mă duc să-l pârăsc a luat-o la fugă după mine să mă prindă. Eu am ajuns la cărare și încercam să mențin viteza doar că troscotul încâlcit m-a făcut să mă împiedic și să cad, iar fratele meu m-a ajuns, a profitat că am căzut, a sărit pe mine care mă răsucisem cu fața în sus și încerca să-mi bage chiștocul de țigară în gură strigând printre lacrimi: „mumează (de la fumează) și tu, mumează și tu …”, iar eu mă zbăteam să scap și strigam după mamaia. Mătușa noastră care este și nana lui, auzind așa un tărăboi și neștiind ce se întâmplă, aleargă speriată spre grădină și ea, unde descoperă încleștarea noastră, apoi ne desparte și ne liniștește .

Și uite-așa a rămas la noi în familie vorba „mumează și tu” pe care o folosim de fiecare dată când avem ocazia contextului .

Și uite-așa nici turnătorul, nici șmecherul, nici alte derivate de succes, nici corupția nu s-au inventat ieri.

Și uite-așa politicieni și nu numai, se cred șmecheri când fac din astea, de genul „mumează și tu” care este ceva „basic”, face parte din kitul de supraviețuire cu care te naști, dar cei șapte ani de acasă, educația, evoluția, ștacheta care se ridică mereu trebuie să ne facă din ce în ce mai competitivi, nu se poate să stagnăm, sau mai rău … să ne întoarcem spre concepții și vremuri „de tristă amintire”, ca să parafrazez pe nu știu cine. De asemenea sunt de acord că există principii vechi, solide, de bază, bune care nu trebuie ignorate sau uitate, practici bune și valoroase etc… dar deja e prea mare subiectul ăsta pentru mine așa că o să mă opresc aici.

Și uite-așa mă apuc să scriu despre câte o amintire și îmi vin idei noi… pe care ar trebui să le cizelez, dar odată și odată o să am timp și pentru asta .

Dedic scriitura de mai sus știu eu cui și îi mulțumesc lui Doamne-Doamne! ❤️

Despre Roxana

A început să scrie pe Facebook şi, încurajată fiind de comentariile ce apăreau la postările sale, a trecut "pe curat", adică pe acest blog, anumite frământări, impresii, povestiri personale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.